• Facebook
  • Instagram

Alimentació - Productes d'higiene - Joguines - Complements - Sevei de perruqueria - Tèxtil

  • Estefania Gracia Ruiz

Aposta per un jardí bio. Tingues cura del medi ambient i la teva butxacaPer què tenir un jardí bio? Perquè ajuda a cuidar el medi ambient, és més durador i ens garanteix un estalvi econòmic. Necessites més raons? 

Tenir un jardí respectuós amb el planeta és beneficiós tant per la salut pròpia com la col·lectiva. Amb una mica de cura i alguns consells, es pot construir un espai verd totalment favorable i molt positiu. Com? Us expliquem les claus.  1. El primer de tot és escollir un sistema de reg que permeti estalviar aigua. La manera més eficient és recollir part de la pluja. Per fer-ho, pots instal·lar un sistema de recollida a través de recipients o conductes que traslladin l'aigua de pluja al teu sistema de rec. A més, cal regar durant les hores recomanades. El millor moment és al matí, abans que surti el sol. Així, la terra absorbeix l'aigua abans que el sol l'evapori. D'aquesta forma, s'hidraten les capes més profundes de la terra i es pot deixar passar més temps entre reg i reg. I d'entre tots els sistemes de reg, el més recomanable és el de degoteig.  2. Escull superfícies impermeables per aprofitar millor l'aigua. Pots limitar al màxim les zones impermeables per garantir que la major part del sòl pugui absorbir l'aigua de la pluja. Reemplaça els materials impermeables per camins artesanals fets amb troncs, roques, maons o rajoles de ciment separats entre si per un o dos centímetres perquè hi hagi espai suficient perquè l'aigua es filtri al sòl. 


3. Sembra espècies locals. Les varietats autòctones no solen ser les més populars, però el cert és que les especies estrangeres poden arribar a ser molt invasives i poden afectar de manera negativa el nostre entorn. A més, com no estan adaptades a les característiques de la zona on vivim, solen requerir més cuidats i se solen infectar més de plagues. Les espècies locals, en canvi, tenen l'avantatge d'adaptar-se perfectament al sòl i el clima per mitjans propis. I això redueix notablement els costos de manteniment. Al mateix temps, són més resistents a les plagues i atreuen fauna útil, és a dir, pol·linitzadors. També promouen la biodiversitat, que permet que el jardí sigui més resistent als efectes negatius d'una inundació o sequera. 4. Descarta les plantes de temporada, ja que només duren una estació, i redueix l'ús de fertilitzants i pesticides químics. Per preservar la salut dels teus cultius i mantenir el jardí sempre verd, utilitza fertilitzants i pesticides naturals. Algunes opcions són: espantar les vespes amb trampes de sucre. Utilitzar closques d'ou trossejades per espantar els llimacs. També pots elaborar pesticides a base d'all i fer fertilitzants amb material orgànic, com peles de plàtan, restes de cafè, cendres de fusta o ortiga.  5. Millora la qualitat del substrat. Un bon sòl permet una òptima absorció i purificació de l'aigua. A més, redueix la necessitat d'utilitzar fertilitzants i altres complements. Al mateix temps, garanteix que es creï una activitat biològica en el subsòl, això és fonamental per oxigenar i fertilitzar el terreny. El substrat deu estar format per una barreja de terra, torba, ressaca i vermiculita. La quantitat de cada un d'aquests elements dependrà dels requeriments de les plantes que es vagin a posar. Més enllà de les proporcions específiques, aquesta barreja a les espècies que cultivis un nivell d'acidesa adient, bona porositat i els nutrients essencials. 


6. Practica la jardinera comestible. Collir els teus propis aliments no només et donarà satisfacció en l'àmbit personal, sinó que també té efectes positius sobre l'economia familiar i et permetrà assegurar-te de consumir fruites i verdes fresques, sanes i lliures de químics tòxics. Fes que els teus aliments vagin del jardí al plat i del plat al jardí. Existeixen nombroses plantes que només has de comprar una vegada. Després, pots fer-les créixer a partir dels seus desfets. Un exemple són: l'alfàbrega, l'all, l'enciam romà, la pastanaga i el coriandre.  7. Agrupa els arbres i les plantes d'acord amb les seves necessitats lumíniques i d'aigua, També pots treure profit de les plantes aromàtiques, que t'ajudaran a mantenir els insectes allunyats dels teus cultius. 

LES MILLORS EINES

ELS MILLORS MOMENTS

Av. Carlemany, 93,  AD700, Escaldes-Engordany Tel. +376 828 156