• Facebook
  • Instagram

Alimentació - Productes d'higiene - Joguines - Complements - Sevei de perruqueria - Tèxtil

  • Estefania Gracia Ruiz

Com renovar un moble de fusta

Tots els mobles es poden renovar? Com hem de tractar i preparar la fusta? Què hem de fer per tapar un forat o eliminar una ratllada?


Siguin decoratius o utilitaris, els nostres mobles de fusta (nous o antics) formen part de les nostres arrels i creen un ambient exòtic envoltat d'una història real o imaginària, rural o industrial. I és que tot contribueix a ressaltar els estralls de l'ús diari i del temps: fusta envellida, desgast de pàtines, ombres desaparegudes, parts que falten, rascades, esquerdes...

Amants de la fusta, aficionats a la decoració i els mobles vintage, si teniu pensat reparar un moble de fusta i voleu respectar el seu estil original i les característiques que tant el defineixen, no dubteu a seguir els nostres consells. Pas a pas, us ajudarem a mantenir els colors i els acabats inicials del moble i farem que la vostra renovació sigui tot un èxit. 


1. DECAPAR Si voleu renovar un armari de fusta cobert amb un vernís danyat o una pintura envellida, és imprescindible que primer la desprengueu. 

Temps: d'1 a 2 hores Dificultat: 1 de 3

- Treballeu sempre en un lloc ben ventilat i protegiu les zones dels vostres mobles que no s'han de decapar. - Apliqueu sempre el producte de baix a dalt. - Deixeu actuar el decapant el temps indicat segons la marca utilitzada. - Retireu el recobriment utilitzant una espàtula o un raspall de dureses per a superfícies irregulars. Sempre en direcció a les fibres de la fusta.  - Netegeu amb una esponja mullada la superfície i retireu les restes. 

2. REPARAR Amb el temps, els vostres mobles de fusta són maltractats. Després de decapar, es hora de cobrir les fissures, esgarrapades o forats petits prèviament desapercebuts...

Temps: 1 hora Dificultat: 1 de 3

- En cas de petites irregularitats, haureu d'utilitzar una pasta de fusta per cobrir les diferents esquerdes o socs que pugui tenir el moble. Si el vostre moble està trencat, haureu d'utilitzar masses de fusta més densa per remodelar les parts trencades


3. POLIR Polir els mobles és una operació molt necessària, ja que la qualitat de l'acabat dependrà directament d'aquest pas. El polit a mà fa que la superfície de la fusta estigui nua, uniforme, llisa i llesta per al processament.

Temps: d'1 a 2 hores Dificultat: 1 de 3

- Abans de polir, és important escollir els grans adequats d'abrasiu. El poliment es realitza en diversos passos successius amb paper de vidre cada vegada més fi. Aquest mètode és més eficaç que el poliment llarg amb un sol gra. Com més gran sigui el nombre, més gran serà el gra. Per tant, un paper de gra 200 és fi, mentre que un paper de gra 80 és gruixut. - Es recomana polir amb un gra de 80 o 120 abans d'aplicar els productes. Per sota de 80, el poliment ataca ràpidament la fusta i deixa un treball brusc. Més enllà d'un gra 120, el suport és massa suau. - Heu de polir amb un moviment constant, sempre en la direcció de les fibres de fusta per no ratllar la superfície. Per evitar excavar una superfície plana, utilitzeu un bloc de polir de fusta o de suro. El vostre paper abrasiu s'ajusta a la forma de la falca i us permet mantenir-lo bé.

4. TINTS, VERNÍS O CERA.  Segons la pintura o cera que escollim caldrà fer una aplicació o una altra. Això sí, sempre cal aplicar una primera capa d'emprimació per procurar que el color que hi apliquem posteriorment s'agafi i duri més. 

Temps: 1  hora Dificultat: 2 de 3

DIFERENTS COMPOSICIONS I ACABATS

A l'hora de pintar un moble de fusta i aplicar-hi cera trobem moltes opcions. Es poden realitzar diferents composicions i complementar uns materials amb els altres. Per exemple, podeu pintar un moble antic en gris i després donar-li un acabat amb cera blanca, aquesta estètica sempre funciona bé i aporta més lluminositat al moble. També podeu jugar donant-li un color més fort a l'estructura base del moble i pintant la resta (calaixos, manetes, potes...) d'una tonalitat més suau o no tan intensa. Què més? Podem envellir la superfície del moble amb ceres, treballar una decapè en dos colors o tres colors, pintar ratlles, fer degradats... Les possibilitats són infinites. I és que amb una mica de traça i imaginació, podem arribar a restaurar qualsevol moble que ens passi pel cap.

LES MILLORS EINES

ELS MILLORS MOMENTS

Av. Carlemany, 93,  AD700, Escaldes-Engordany Tel. +376 828 156