• Facebook
  • Instagram

Alimentació - Productes d'higiene - Joguines - Complements - Sevei de perruqueria - Tèxtil

  • Estefania Gracia Ruiz

EL NINOT DE NEU PERFECTELes claus: una mica de física, traça i paciència.


Durant les èpoques de neu, una de les distraccions més aclamades és la construcció d’un ninot. Amb el seu barret, el nas de pastanaga, la bufanda... És una activitat que no té edat (petits i grans s’ho passen d’allò més bé) i és la forma perfecta de passar una tarda d’hivern. Ara bé, segur que més d’una vegada us heu frustrat intentant fer el ninot de neu perfecte. Les boles no han sortit perfectes, el cap es cau, al posar els braços es desfà tot... Tenim la solució! A través de la física i una mica de traça, es pot arribar a fer una veritable obra d’art.


El primer pas és escollir el lloc adient. Ha de ser un espai a l’alçada del terra però que no sigui asfalt, ja que aquest material absorbeix la llum del sol i és més probable que es desmunti el ninot i es desfaci al cap de poc temps. La zona escollida també ha de ser el més plana possible i amb ombra. Així aconseguim que els rajos del sol no incideixin directament sobre el ninot. El millor seria un espai ubicat al costat d’una paret o superfície alta que fes ombra.


Un altre aspecte que s’ha de tenir en consideració és el tipus de neu i la temperatura. La millor neu per construir el ninot és aquella que es troba al voltant del punt de congelació (0ºC). En aquesta temperatura, la neu és densa i aguanta més la forma que se li doni. També és important que a neu escollida estigui humida (entre un 3 i 8% d’aigua). Si la neu està molt seca, se sol trencar fàcilment, mentre que si està humida es manté millor.


Un cop tenim aquests conceptes en ment, ens podem posar mans a l’obra! Això sí, no ens podem posar a fer el ninot com a bojos, hem d’estudiar la forma que farem i, sobretot, apostar per una estructura estable. La forma més utilitzada i més estable segons els experts és l’esfera. Les lleis de la física són clares en aquest aspecte: no hi ha forma més estable que aquesta. A mesura que ajuntem la neu per formar el ninot, s’exerceix una gran pressió sobre els cristalls de neu. És per això que es necessita la forma més estable, perquè aguanti aquesta pressió exterior. A més, a mesura que es va fonent la neu, l’aigua cristal·litza de nou i va unint un cop més la bola. Una altra clau és la grandària. Com més petita és l’esfera, més petita és la zona exposada a la llum i, per tant, menys espai queda exposat al sol. I tot i que pot semblar molt obvi, cal destacar que les esferes més grans han d’anar a la base. Amb això s’aconsegueix que el ninot es mantingui dret més fàcilment. A més, com més baix sigui el centre de massa, millor. Més estabilitat.

LES MILLORS EINES

ELS MILLORS MOMENTS

Av. Carlemany, 93,  AD700, Escaldes-Engordany Tel. +376 828 156