• Facebook
  • Instagram

Alimentació - Productes d'higiene - Joguines - Complements - Sevei de perruqueria - Tèxtil

  • Estefania Gracia Ruiz

Energies renovables

Andorra no es vol quedar a la cua en temes medi ambientals i cada vegada està implementant més projectes i vies ecològiques que fomenten la cura del medi ambient.

Les energies renovables cobren cada vegada més importància. De fet, ja hi ha universitats que aposten per aquest tipus d'energia i la inclouen dins del pensum d'estudi d'algunes de les seves carreres d'enginyeria. I és que si no apostem amb més força per salvaguardar el medi ambient, és probable que en uns anys ho acabem lamentant. 

Precisament, Andorra no es vol quedar a la cua en temes medi ambientals i cada vegada està implementant més projectes i vies ecològiques que fomenten la cura del medi ambient.


Una de les energies renovables més emprada al país és la hidràulica. És la segona font energètica renovable més important del món i la primera a escala comercial. L'obtenció d'energia per part d'aquest sistema s'aconsegueix a través de la turbinació, que transforma en electricitat l'energia potencial acumulada en diferents espais d'aigua situats en cotes altes. L'energia hidroelèctrica s'explota en grans centrals o bé instal·lacions minihidràuliques. Per tant, necessita cabals constants i embassaments. 

Actualment, Andorra produeix una mitjana de 80 GWh per any (entre un 15% i 20% del consum elèctric total del país) gràcies a la central hidroelèctrica situada al peu del llac d'Engolasters (a Encamp). Aquesta instal·lació es va inaugurar l'any 1934 i des de llavors ha estat una font continuada de producció d'electricitat renovable. 


L'energia hidràulica és una font d'energia de tipus renovable que s'obté a partir de corrents d'aigua dolça. Es pot aprofitar l'energia mecànica del moviment d'aigua de corrents horitzontals o també en caigudes d'aigua, en vertical. El moviment de l'aigua mou pales d'una roda de molí o d'una turbina. Aquesta energia mecànica es pot transmetre per mitjà de mecanismes i ser utilitzada directament o es pot utilitzar per produir energia hidroelèctrica, que és energia elèctrica (electricitat) obtinguda a partir d'energia mecànica de l'aigua.

Al Principat hi ha quatre estanys d'alta muntanya que són reserves estacionals d'aigua per poder augmentar la producció hidràulica durant el període d'hivern. Aquests estanys són els de Cabana sorda, Juclà, Vall del riu i l'Illa. L'aigua es deriva a Ransol i Ràmio a través de canals soterrats que arriben al llac. Allà hi ha una presa que es va construir per augmentar la capacitat d'aigua i poder regular la producció de la central hidràulica a través d'una la canonada forçada.

LES MILLORS EINES

ELS MILLORS MOMENTS

Av. Carlemany, 93,  AD700, Escaldes-Engordany Tel. +376 828 156