• Facebook
  • Instagram

Alimentació - Productes d'higiene - Joguines - Complements - Sevei de perruqueria - Tèxtil

  • Cristian Cortés

L'arquitectura contemporània, cada vegada més present
Espectaculars a primera vista i immediatament difícils d'encaixar amb la resta de l'arquitectura. Així són els edificis contemporanis. Línies geomètriques, llums i altres recursos arquitectònics s'utilitzen per dissenyar espais singulars que de vegades xoquen frontalment amb l'arquitectura tradicional. No estem dient que siguin lletjos ni molt menys, però plantar una estructura gegant amb forma de bolets just damunt d'un museu subterrani amb restes d'habitatges romans potser no era el més adequat per a la ciutat de Sevilla, per posar un exemple pràctic. La veritat és que alguns d'ells arriben a convertir-se en icones de les ciutats en les quals són construïts i contribueixen a un augment del turisme. Quantes persones es baixen del metre a Plaça Castella per a fer-se una foto amb les Torres KIO? Quantes se'n van de la ciutat de les Arts i les Ciències sense el mòbil ple de fotos? Atenció a com llueix l'estació de tren de Londres que alberga la famosíssima andana 9 i 3/4:


I a Andorra? Continuem respectant la nostra arquitectura tradicional? Doncs la resposta és que a vegades sí i altres vegades no, però això no ha de significar necessàriament una cosa negativa. Aquesta setmana hem conegut el disseny de la façana que tindrà Epizen Andorra, el centre comercial del grup Pyrénées que se situarà a l'antic Punt de Trobada, una zona apartada amb moltes possibilitats. Estarà compost per una sèrie de mòduls triangulars, els quals formaran una espècie de composició geomètrica aparentment lluminosa. Amb tota seguretat, gràcies a l'extensa oferta amb la qual comptarà, Epizen Andorra passarà a formar part dels edificis emblemàtics del país i afermarà la presència en la nostra societat d'aquesta mena de construccions. De fet, al febrer d'enguany el futur centre comercial va ser descrit com “el més important que s'està construint actualment des de Barcelona fins a Tolosa” i es va assegurar amb rotunditat que “passaran anys fins que es pugui crear prop d'aquí un establiment similar”.


L'arquitecte Juhani Pallasmaa defensa que l'arquitectura ha d'estar social i culturalment orientada, en lloc d'oferir una imatge visual potent.

L'obra arquitectònica comptarà amb sistemes per produir energia renovable i una terrassa panoràmica que acollirà espectacles culturals, a més d'un ampli catàleg de primeres marques. D'altra banda, el nombre d'empleats serà superior al que tènia el Punt de Trobada, una excel·lent notícia tenint en compte la crisi provocada per la pandèmia de coronavirus. No ens enganyem, l'anterior Punt de Trobada no era bonic (molt menys al Nadal), i existeixen precedents al país que actualment són tota una icona en la nostra societat. De fet, una de les crítiques que més es repeteix cap a les torres que s'estan construint a Escaldes-Engordany és l'evident canvi a l'skyline de la parròquia, en el qual el protagonista sempre ha estat l'edifici de Caldea. No obstant això, hi ha moltes veus crítiques amb aquesta mena d'infraestructures. Un exemple és l'arquitecte Juhani Pallasmaa, que defensa que l'arquitectura ha d'estar social i culturalment orientada, en lloc d'oferir una imatge visual potent. Opinions n'hi ha de tots els colors, existeixen postures més i menys tradicionals, pensaments conservadors i idees innovadores. Amb quina et quedes tu?

LES MILLORS EINES

ELS MILLORS MOMENTS

Av. Carlemany, 93,  AD700, Escaldes-Engordany Tel. +376 828 156