• Facebook
  • Instagram

Alimentació - Productes d'higiene - Joguines - Complements - Sevei de perruqueria - Tèxtil

  • socialcomandorra

La corba s'aplana però cal continuar amb el confinament


Foto:SFGA/JAViladotLes xifres: 545 casos positius. 484 casos actius. 39 curats. 52 ingressats a l'hospital (17 d'aquests a l'UCI) i 22 defuncions.


El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va destacar ahir durant la roda de premsa diària sobre el Covid-19 que hi ha poques possibilitats d'arribar a un col·lapse sanitari. L'hospital fa tres dies que no té cap ingrés a l'UCI i la situació general és bastant estable. A més, segons va destacar Benazet, encara hi ha 27 llits disponibles habilitats per a ventilació mecànica i en breus es rebran 9 ventiladors més. També cal afegir els professionals cubans que, durant les pròximes hores, s'incorporaran a la plantilla de l'hospital. Tot plegat, alleuja una mica la situació. Tenint present aquests fets, Benazet va afirmar que, si fos necessari, i si la pressió sobre el sistema sanitari andorrà continua baixant, el país podria acollir casos de l'Arieja i l'Alt Urgell.


El ministre també va destacar que hi haurà 50 punts de control per realitzar les proves d'anticossos a tota la població en dos cribratges separats per dies. Es prioritzarà l'anàlisis en persones vulnerables i els resultats ajudaran a definir millor la situació del país i a preparar el retorn a la normalitat. I és que tal com va destacar Benazet, el virus "encara no ha marxat, encara es transmet". Per això, "quan comencem a obrir, ho farem discretament per les llibertats individuals i les econòmiques".


Finalment, Benazet va destacar que en total, s'han fet 1.673 proves de Covid-19 a 545 persones i, d'aquestes, 599 han sigut positives. En relació amb l'adquisició de mascaretes, el ministre va destacar que amb dues mascaretes per persona "n'hi ha prou" i que "n'hi ha per tothom". Per tant, cal evitar formar cues a les farmàcies i aprofitar les estones de compra. Tanmateix, va remarcar que les persones confinades no necessiten mascaretes.


La roda de premsa d'ahir al migdia també va servir per mostrar l'evolució del Covid-19 a Andorra. En aquest sentit, l'epidemiòloga metgessa Mireia Garcia va exposar les xifres especificades a dalt i va afirmar que a poc a poc s'està arribant a l'aplanament de la corba. A més, la pressió sobre el sistema sanitari ha anat a la baixa. Tot i això, Garcia va remarcar que encara hi ha nous contagis, per tant, "el confinament continua sent important". També va explicar que els casos positius de menors de 5 anys són "anecdòtics" i que, com s'ha vist en altres països, la incidència és més gran entre la gent de 80 anys o més. A hores d'ara no se sap exactament com va entrar el virus al Principat, però segons va destacar Garcia, tot indica que l'origen es trobaria en el turisme.


D'altra banda, durant la roda de premsa del vespre, el ministre portaveu, Eric Jover, va informar que el Govern està negociant amb els bancs perquè puguin atendre una part de les transferències a l'estranger. Aquets sdies s'estan constatant llargues cues a l'oficina postal espanyola i, per tal de minimitzar el risc de contagi, l'Executiu proposa que les entitats financeres assumeixin part d'aquestes transaccions. I és que, segons va afirmar Jover, el 90% de les gestions que es fan actualment a l'oficina postal estan relacionades amb les transferències de diners a l'estranger. També va destacar que ja s'han recaptat més d'1,5 milions d'euros amb els SMS d'"ajuda" i amb els ingressos solidaris als comptes bancaris d'emergència oberts per fer frontal Covid-19.

LES MILLORS EINES

ELS MILLORS MOMENTS

Av. Carlemany, 93,  AD700, Escaldes-Engordany Tel. +376 828 156