shutterstock_227674867.jpg
TDV oh my pets 8,5x5,5-01.png
TDV oh my pets 8,5x5,5-01.png
TDV oh my pets 8,5x5,5-01.png
TDV oh my pets 8,5x5,5-01.png
TDV oh my pets 8,5x5,5-01.png
TDV oh my pets 8,5x5,5-01.png
  • Facebook
  • Instagram
TDV oh my pets 8,5x5,5-01.png

Alimentació - Productes d'higiene - Joguines - Complements - Sevei de perruqueria - Tèxtil

TDV oh my pets 8,5x5,5-01.png
TDV oh my pets 8,5x5,5-01.png
  • Estefania Gracia Ruiz

MANTENIMENTS BÀSICS

Alguna vegada t’has preguntat quins són els manteniments i cuidats mínims que necessita qualsevol cotxe? En funció dels anys que tingui el vehicle o de l’ús que se n’hagi fet, caldrà prestar més atenció en uns o altres manteniments. Tot i això, mai està de més conèixer quins són els pilars del nostre cotxe i, per tant, quins són els cuidats mínims que necessita.


Una de les peces clau de qualsevol transport de rodes són els amortidors. Proporcionen confort en la conducció i representen una garantia de seguretat, ja que ajuden a controlar el vehicle a altes velocitats i en situacions de risc. De fet, se’l considera un dels tres components essencials de l’anomenat “triangle de la seguretat”, al costat dels pneumàtics i els frens. El correcte funcionament d’un amortidor depèn de diversos factors, com l’estat de la carretera, la càrrega del vehicle, el quilometratge i els efectes de desgast com el fred, la calor i la humitat. L’acció d’aquests factors fan que l’efecte de l’amortidor es redueixi gradualment fins que deixi de funcionar. Com que no és un desgast molt perceptible per al conductor, s’aconsella realitzar revisions periòdiques cada 20.000 quilòmetres.Un altre element a tenir en compte són les escombretes eixugaparabrises. En cas de pluja, les escombretes representen un paper fonamental. Si no escombren bé i no evacuen correctament l’aigua (o calamarsa o neu), es pot disminuir la visibilitat de la carretera i generar un greu perill. Uns segons poden resultar vitals. Si les escombretes deixen zones per escombrar, originen estranys entelats i fan soroll o salts. Arribats a aquest punt, cal substituir-les. També s’ha de tenir molta cura dels filtres. S’haurien de controlar, com a mínim, una vegada a l’any. Trobem filtres d’oli, d’aire, de combustible i d’habitacle.


Pel que fa als filtres d’oli tovem que el desgast normal del motor implica l’aparició de partícules metàl·liques que es desprenen dels components i van a parar al lubricant.

El filtre d’oli té com a missió retenir aquestes partícules que perjudiquen el rendiment del motor i poden arribar a danyar-lo greument. Atès que els períodes de reposició dels olis s’han dilatat molt en els vehicles nous i tot i que la qualitat dels filtres ha millorat de forma notable, resulta imprescindible reposar aquest element cada vegada que es canvia el lubricant. Si t’atreveixes a canviar tu mateix l’oli, pots seguir aquests set passos.


D’altra banda, trobem que un filtre d’aire en bones condicions garanteix que l’aire que arriba al motor no contingui partícules abrasives. D’aquesta manera, la combustió es realitza en les millors condicions i el consum de combustible es manté en els nivells recollits en el catàleg del vehicle, com també passa amb les emissions contaminants. És important que el filtre es revisi sempre en les operacions de manteniment del vehicle. El final de la seva vida depèn molt dels llocs pels quals es circula. Per aquest motiu, en cas d’estar per camins polsosos habitualment, és necessari procedir amb molta més freqüència a la seva reposició que si es condueix per ambients molt més nets.En relació amb els filtres de combustible, el seu funcionament difereix si es tracta de vehicles de gasolina (eliminar les impureses del combustible abans que arribin al motor) o gasoil (serveixen per eliminar l’aigua i evitar la corrosió dels elements metàl·lics del motor). En tots dos casos, la seva tasca és primordial per garantir la salut del vehicle. Finalment, tenim els filtres d’habitacle. Si la resta dels filtres que es munten en un vehicle tenen com a fi garantir la salut del motor del cotxe, el d’habitacle s’ocupa de la de salut dels seus ocupants. Com ho fa? “Atrapant” les partícules de pols i els grans de pol·len que estan en suspensió en l’ambient. Eviten, per tant, que entrin al vehicle i disminueix la seva negativa incidència especialment en els al·lèrgics, a més, proporcionar una sensació de neteja i benestar a l’interior de l’habitacle. Un cop tenim els filtres controlats, cal que parem atenció als pneumàtics. Molts factors influeixen en la vida útil d’un pneumàtic: des dels propis components de les cobertes i l’emmagatzematge previ a la seva venda, fins a la manera de conduir del seu usuari, o la climatologia i les característiques del paviment pel qual roda. Per tant, és molt difícil determinar un nombre estimatiu de quilòmetres (hi ha marques que duren més que d’altres). No obstant això, en ser el nexe d’unió entre el cotxe i la carretera, el seu paper en la seguretat és primordial.


Has de mantenir correctament els índexs de pressió aconsellats pel fabricant. Convé que estiguis sempre molt pendent de l’aparició de vibracions i sorolls, de desgast anòmal (major per unes zones que per altres), de qualsevol comportament estrany detectat en una frenada. Potser ha arribat el moment del canvi i fins i tot que ens avisin també de fallades en altres components relacionats amb la seguretat. Es recomana acudir a un especialista com a mínim un cop l’any si els pneumàtics porten instal·lats més de quatre anys i quan el quilometratge anual no superi els 14.000 quilòmetres. Si es fan més quilòmetres, convé visitar el taller abans.Abans hem parlat del “triangle de la seguretat”. L’element que ens falta per garantir el bon funcionament d’aquest triangle són els frens. Amb els frens en mal estat necessitarem més metres per aturar el cotxe davant de qualsevol emergència. El desgast dels components del sistema de frens depèn molt de les característiques de la conducció i també del mitjà habitual pel qual rodi el vehicle (embussos a les ciutats, recorreguts en muntanya, amb abundants corbes, etc.). Per això, és molt important que aquest sistema sigui revisat per un especialista com a mínim un cop a l’any. No és fàcil detectar-lo, ja que els components del fre es van deteriorant a poc a poc. Cal que els revisem si se senten sorolls, grinyols o si una banda dels frens tarda més a reaccionar que l’altra.


Un altre aspecte a considerar són els lubricants. Aquests s’encarreguen de minimitzar el desgast de les peces del motor, canalitzen les partícules metàl·liques sorgides d’aquest desgast cap al filtre, ajuden a la refrigeració i eviten diminutes fuites en el circuit per les seves propietats segellants. El període de vida útil dels lubricants s’ha elevat molt en els cotxes moderns. Fa 20 anys, la mitjana de canvi estava al voltant dels 5.000-8.000 quilòmetres, però avui els fabricants de vehicles parlen de reposicions més distanciades, per sobre dels 30.000 quilòmetres per als seus nous models. Tot i això, dilatar més de 15.000 quilòmetres el canvi de lubricants fa que el motor sofreixi en excés. Els tallers aconsellen comprovar el nivell del dipòsit de lubricant cada 1.500 quilòmetres.


Tanmateix, hem de tenir cura de la il·luminació. Els fars del teu vehicle et permeten veure i ser vist. Ja no és obligatori dur llums de recanvi al cotxe (a causa de la dificultat del seu muntatge i fins i tot als riscos elèctrics que pot suposar l’operació de canvi en certs vehicles), però cal no oblidar que sí que és obligatori mantenir el sistema d’il·luminació i senyalització en condicions òptimes. Per això, és convenient comprovar mensualment el bon funcionament de tots els llums (posició, encreuament, carretera, fre, marxa enrere, intermitents i antiboira) i mantenir la seva superfície exterior lliure de fang i brutícia. Així mateix, sempre que es detecti alguna irregularitat (una baixada en la intensitat, per exemple) s’ha de consultar a un especialista.


Finalment, és important que fem una revisió periòdica de la corretja de distribució i del sistema d’escapament i catalitzadors. La corretja de distribució sincronitza els quatre temps del motor, l’obertura i el tancament de les vàlvules d’admissió i escapament i l’espurna de la bugia. És molt important seguir els consells del fabricant del vehicle perquè, en ser un element que es desgasta, el seu trencament pot ocasionar una greu i cara avaria en el motor. És pràcticament impossible per a un conductor mitjà detectar el seu deteriorament, així que la millor previsió és reposar per una unitat mitjana d’acord amb els intervals aconsellats pel fabricant. I pel que fa als sistemes d’escapament, tenen com una doble missió en la cura de l’entorn: han de reduir les emissions contaminants i el soroll dels gasos en sortir del motor. No es pot evitar el seu deteriorament a causa de la seva dura tasca, sobretot quan se circula molt per ciutats o sobre ferms irregulars. Notaràs fuites o corrosions per una falta de potència del motor i per l’increment de consum de lubricant. Així mateix, i segons indiquen els principals fabricants, circular amb catalitzadors (molt demandats pels amics de l’aliè) o tubs d’escapament defectuosos pot augmentar el perill d’incendi del vehicle i provocar asfíxies i intoxicacions en llocs tancats. Els catalitzadors deixen de cobrir la seva funció protectora de l’entorn als 80.000 km. Per això, no està de més revisar-los a partir dels 60.000 quilòmetres. Per evitar danyar-lo sempre s’aconsella evitar pujar a les vorades i escalfar el vehicle mantenint durant un parell de minuts el cotxe al ralentí abans d’iniciar la marxa, sempre que sigui possible.FOTOCLIC_LOGO.png

LES MILLORS EINES

ELS MILLORS MOMENTS

Av. Carlemany, 93,  AD700, Escaldes-Engordany Tel. +376 828 156