• Facebook
  • Instagram

Alimentació - Productes d'higiene - Joguines - Complements - Sevei de perruqueria - Tèxtil

  • Estefania Gracia Ruiz

Països amb impostos addicionals per tenir gosLes mascotes s'han convertit en un membre més de la nostra família. La seva companyia és indispensable i estimada per molts. Tot i això, també és cert que tenir un animal a càrrec suposa una despesa addicional per a la majoria de les llars. Cal cobrir els cuidats, l'alimentació, el confort, el benestar... I, en alguns indrets, també els impostos que s'apliquen per tenir aquests animals.


Diversos països han decidit implementar una taxa per tinença de gossos amb l'objectiu de sufragar part de les despeses públiques derivades d'aquests animals, com pot ser la neteja de vies públiques o la creació d'espais per a cans.


Un dels territoris que disposa d'aquest impost addicional és Alamània. La quota a pagar depèn de l'estat en què es resideix i es cobra per cada gos que es tingui a càrrec. En algunes regions es pot arribar a abonar fins a 200 euros anuals en concepte d'aquesta taxa.


Un altre cas. A Noruega, els propietaris de gossos paguen en funció de la seva grandària. Com més llarg és el gos, més alt és l'impost. És per això que en aquest país es distribueixen àmpliament animals en miniatura, ja que els costos són bastant més baixos. A Suècia, en canvi, la quantitat a pagar depèn de l'altura del ca. Per pagar menys, els suecs escullen animals llargs però baixos. Tenint present aquest fet, no sorprèn que en aquest territori els gossos salsitxes i altres gossos de potes curtes tinguin tanta demanda. D'altra banda, a Àustria, els propietaris de gossos han de pagar més si estan a càrrec d'un cadell. 


A Holanda, els inspectors s'ho han pres tan seriosament que tenen una tècnica infal·lible per cobrar els impostos de tinença de gossos. Utilitzen unes gravacions amb lladrucs de cans i van passant porta per porta amb l'orella posada per si des de l'interior de l'habitatge s'escolta a algun gos responent a la gravació. Si comproven que en un habitatge hi ha un gos que no està degudament registrat, el propietari pot arribar a enfrontar-se a multes de milers d'euros.


Si ens fixem en un territori més proper, com Espanya, trobem que a Zamora (Castella i Lleó), les institucions governamentals cobren una quota anual de nou euros a les persones que tenen un gos amb l'objectiu de millorar els serveis destinats a aquests animals. Un altre exemple és Mallorca, on els propietaris de cans han d'abonar 10 euros per la inscripció en el cens i cinc addicionals cada any en concepte de taxa. Terrassa, Collbató o Girona són altres localitats que també han instaurat un impost similar destinat a cobrir les despeses de neteja i higiene pública.Els comuns andorrans volen crear un impost per als propietaris de gossos


L'impost per tinença de gossos podria arribar també al Principat. Les corporacions comunals de les set parròquies andorranes volen sumar-se a la implementació d'un impost de tinença de gossos. Encara no s'ha especificat quin import s'haurà de pagar ni a quines tasques o accions concretes es destinaran les recaptacions. Tot i això, s'estima que gran part dels diners s'utilitzaran per netejar la via pública amb l'objectiu de mantenir-la lliure d'excrements i miccions.


L'impost l'hauran de pagar els propietaris dels cans i és possible que el cost variï segons la mida i la raça del gos. S'està estudiant la possibilitat d'excloure d'aquesta obligació les persones que tenen animals que els ajuden en la tasca laboral, com els gossos de pastor o els animals d'assistència, que ajuden les persones amb algun tipus de discapacitat.


La voluntat d'implantar una taxa de tinença de cans no és la primera vegada que es posa sobre la taula. L'any 2017, els comuns van anunciar que volien posar un impost per cobrir els costos de les proves d'ADN dels excrements de gossos. Ja llavors, un grup nombrós de la ciutadania es va mostrar en contra de la mesura. Després de tres anys, els comuns han tornat a proposar l'impost, i les respostes socials han sigut similars a les del 2017. Part de la població i algunes associacions animalistes s'han posicionat en contra de la taxa argumentant que aquesta només servirà per crear més abandonaments de gossos i posar més traves a l'hora de voler adoptar un animal. En resposta a la voluntat comunal, més de 2.500 persones han firmat una petició a través de la plataforma change.org per mostrar la seva disconformitat amb l'impost.


LES MILLORS EINES

ELS MILLORS MOMENTS

Av. Carlemany, 93,  AD700, Escaldes-Engordany Tel. +376 828 156