shutterstock_227674867.jpg
TDV oh my pets 8,5x5,5-01.png
TDV oh my pets 8,5x5,5-01.png
TDV oh my pets 8,5x5,5-01.png
TDV oh my pets 8,5x5,5-01.png
TDV oh my pets 8,5x5,5-01.png
TDV oh my pets 8,5x5,5-01.png
  • Facebook
  • Instagram
TDV oh my pets 8,5x5,5-01.png

Alimentació - Productes d'higiene - Joguines - Complements - Sevei de perruqueria - Tèxtil

TDV oh my pets 8,5x5,5-01.png
TDV oh my pets 8,5x5,5-01.png
  • Estefania Gracia Ruiz

PETITS MONS

Hi ha diferents històries que ens parlen de la invenció d’aquest element ornamental tan aclamat. La bola de neu s’ha convertit en una decoració imprescindible per a molts espais i la seva personalització és tan àmplia que avui dia podem arribar a trobar boles de qualsevol temàtica i ambientació.


Alguna vegada t’has preguntat qui va inventar les boles de neu? Mons màgics atrapats dins d’una bola que quan se sacseja allibera petits flocs artificials i ens captiva. Hi ha diferents històries que ens parlen del veritable inventor. La més acceptada ens diu que l’encarregat de donar vida a aquest objecte que avui dia podem trobar en moltes botigues de records i decoració nadalenca va ser Erwy Perzy. Segons aquesta teoria, la primera bola de neu es va inventar l’any 1900. Perzy va ser un mecànic d’instruments quirúrgics que vivia a Viena. I com sol passar en moltes ocasions, el descobriment va acabar sorgint per casualitat. Feia poc temps que Thomas A. Edison havia inventat la bombeta i Perzy estava col·laborant amb un cirurgià per trobar la manera que les bombetes que havia instal·lat al quiròfan d’aquest donessin una llum més brillant.Per aconseguir-ho, Perzy es va inspirar en un truc utilitzat pels sabaters d’aquella època. Posaven esferes de vidre plenes d’aigua davant de les espelmes i així aconseguien una mena de ‘mini fanals’ que milloraven la il·luminació de l’espai. Perzy ho va intentar fer canviant les espelmes per bombetes, però va veure que el resultat no era l’esperat. Mentre buscava una solució, es va preguntar que passaria si afegia algun objecte a dins de l’aigua perquè aquest fes rebotar la llum.

Dit i fet, va introduir flocs de sèmola blanca i va comprovar que quan aquests es xopaven, queien lentament cap al fons de l’esfera. Aquest efecte no va solucionar el problema que estava investigant, però li va recordar a la neu en caure i li va semblar molt captivador. En veure la majestuositat d’aquesta escena, Perzy va introduir una miniatura de la Basílica del Naixement de la Verge María de Mariazell (Aústria) dins de l’esfera, va tapar el costat per on va introduir l’aigua i la figura amb una fusta i la va muntar sobre una base de guix pintat. Així va néixer la primera bola de neu!


Durant els primers 40 anys de vida, la bola de neu només contenia figuretes religioses, normalment esglésies. Passat un temps, el fill de Perzy va començar a incloure altres figures amb diferents motius nadalencs. I al final, es van acabar decorant els escenaris interiors de les boles amb records o detalls emblemàtics de Viena. En l’actualitat, l’empresa familiar dels Perzy continua fabricant boles de neu. En total, ofereix 350 models diferents i el mètode de fabricació segueix mantenint-se artesanal; les boles són muntades i pintades a mà.

FOTOCLIC_LOGO.png

LES MILLORS EINES

ELS MILLORS MOMENTS

Av. Carlemany, 93,  AD700, Escaldes-Engordany Tel. +376 828 156