• Facebook
  • Instagram

Alimentació - Productes d'higiene - Joguines - Complements - Sevei de perruqueria - Tèxtil

  • Estefania Gracia Ruiz

POC A POC I BONA LLETRA

A l’hora d’escollir un habitatge és important no determinar la teva decisió per la primera impressió i recordar que una casa bonica per fora no vol dir que no tingui problemes per dins


Sabem que canviar de casa i/o independitzar-se és una decisió difícil i important per a la resta de la teva vida. Per això, et mostrem algunes claus per triar la teva casa perfecta. És important que no determinis la teva decisió per la primera impressió i que recordis que una casa bonica per fora no vol dir que no tingui problemes per dins que a la llarga poden costar molt cares.


El primer que has de fer és una llista de desitjos i necessitats per anar marcant els requisits que compleixen cadascun dels habitatges que vagis a visitar. Així podràs comparar i, sobretot, fer la primera selecció. El següent pas és especificar el pressupost. Quants diners tens? Quants et poden prestar? Quan estàs disposat a gastar-te? Responent a aquestes preguntes pots determinar el rang en què es cenyirà el teu pressupost.


Un cop detallat el factor econòmic és hora de posar-se a buscar per totes les vies possibles. Una de les plataformes més eficients és Internet. Tens un munt de portals on triar. L’interessant aquí és que configuris els teus filtres amb els criteris que busques perquè una vegada al dia t’enviïn un correu electrònic amb tots els anuncis que els compleixin. Una altra opció són les immobiliàries físiques. També tens multitud d’immobiliàries per tota Andorra que et poden ajudar, però assegura’t que treballin com a tu t’agrada. Una bona agència immobiliària s’encarregarà de fer un estudi econòmic a la teva mida, un estudi de mercat amb tots els habitatges que compleixen els criteris i et donaran la seva opinió basada en el seu coneixement i valoració. A més, s’encarregaran de negociar amb els propietaris i presentar-los la teva proposta, fins i tot, poden assabentar-se de si l’habitatge té alguna informació oculta o deutes. D’altra banda, assegura’t que la immobiliària que triïs funciona bé comprovant les opinions de clients en fòrums o buscant a Google “Opinions + el nom de la immobiliària”. Però sobretot, encara que pensis que els seus honoraris són alts, pot ser que et surtin gratis, ja que els diners que t’estalvies negociant el preu pot ser molt més gran que els seus honoraris. Finalment, visita els barris que t’agradin i fixa’t en els cartells de “es ven”. Apunta’t els números i agrega’ls a la teva agenda de visites.


Com més coneixement tinguis sobre el mercat immobiliari en què pretens adquirir una casa, millor preparat estaràs per prendre una bona decisió. Aquí et deixem el nostre informe especial de el sector immobiliari. Un cop tinguis els teus immobles favorits, contacta amb les agències o particulars i fes-te un planning per visitar el nombre de cases que consideris oportú, sempre depenent de la disponibilitat horària que tinguis. Et recomanem que no vegis més de 5 propietats al dia, perquè pot ser que el cansament faci que perdis l’ànim i no siguis objectiu. Per prendre una bona decisió, la nostra recomanació és que, en total, visitis de 15 a 20 propietats, després les limitis a 10, posteriorment a 5 i finalment a 3, fins que a la fi et decideixis per una. El millor és que facis les visites al matí per veure bé els detalls, però sense oblidar-te de passar per la zona durant la nit per comprovar com és de sorollós el barri. Una vegada que la tinguis, dóna una puntuació a cadascun dels ítem imprescindibles per a la teva casa ideal i suma els punts totals. El que està clar és que el dia que visitis la teva casa ideal ho sabràs, perquè segurament, cada casa l’acabaràs comparant amb la millor.


Un cop identificats els pros i contres, pots negociar el preu amb més arguments. Només et queda calcular el preu mitjà de la zona investigant els pisos en venda del voltant amb dimensions, edat de l’habitatge i preu.


Compte, perquè la majoria de les immobiliàries et demanen una paga i senyal si vols fer una oferta al propietari per veure que tens interès. La primera oferta que facis ha de ser més baixa del teu límit màxim. Un cop feta, l’assessor immobiliari ha de respondre en menys de tres dies. Però el millor per poder negociar, com dèiem, és tenir una visió absoluta del mercat immobiliari del voltant per tenir el poder de l’argumentació a força d’informació contrastada i verídica.


El temps invertit en investigar tot el mercat pot suposar-te un estalvi econòmic significatiu a llarg termini. En cas que el propietari accepti la teva oferta, s’ha d’elaborar el contracte de compravenda com més aviat millor amb el preu final que has proposat. I si no accepta, pot ser que et facin una contraoferta. És millor pensar-la bé i respondre-li en diversos dies. Un altre consell: Deixa clar al comprador que vas de debò i que tens els diners, potser amb un bon senyal. Però sobretot que sàpiga que vas de debò.


Abans de donar el sí definitiu, demana tota la informació possible sobre l’habitatge. El registre de la propietat et donarà moltes dades de la casa, però no totes. Demana a l’amo un plànol general i de les xarxes elèctriques d’aigua, gas i calefacció. També hauries de demanar una memòria de qualitats que et dirà els materials que es van utilitzar per a la construcció, aïllaments tèrmics, acústics... Un altre document que sí o sí han de proporcionar-te els propietaris o la immobiliària és el certificat i etiqueta d’eficiència energètica. Aquesta dada és obligatòria des de 2013 per a qualsevol compravenda d’habitatge.LES MILLORS EINES

ELS MILLORS MOMENTS

Av. Carlemany, 93,  AD700, Escaldes-Engordany Tel. +376 828 156