• Facebook
  • Instagram

Alimentació - Productes d'higiene - Joguines - Complements - Sevei de perruqueria - Tèxtil

  • Estefania Gracia Ruiz

Què hi ha darrere de Pasqua?

Pasqua és una festivitat que ens acompanya des de fa segles i que és apreciada per moltes societats i territoris. Però, què hi ha darrere d'aquesta festivitat? Quin és l'origen? Com ha evolucionat al llarg del temps?


El cert és que hi ha moltes teories diverses al voltant d'aquest dia tan assenyalat. Algunes impliquen a Déus, altres tenen les arrels en les necessitats socials, algunes semblen extretes de mons de fantasia... Fem un recull dels trets més representatius de les creences europees i les més arrelades per la societat.L'ou i el conill, símbols de naixement i fertilitat.

Diverses comunitats antigues, com els perses, els egipcis i els romans, ja relacionaven els ous amb el naixement i la fertilitat. Aquesta concepció va anar perdurant i calant en la societat. Tant, que durant l'Edat Mitjana, diferents territoris europeus van començar a col·leccionar ous de colors de diferents aus amb l'afany d'evocar la fertilitat. Aquesta recopilació es feia sobretot a l'inici de la primavera perquè evolutivament sempre ha sigut l'època d'aparellament. La tradició de col·leccionar ous es va anar arrelant de forma gradual i es va acabar establint un temps concret per realitzar aquesta activitat, instaurant així la Pasqua.


Amb els anys, es van començar a pintar i a decorar els ous amb motius festius i alegres. Al cap d'un temps, també va aparèixer la figura del conill. Es considerava un animal relacionat amb la fertilitat. A més, segons una de les llegendes, una dona celebrava Pasqua pintant ous per als seus fills i amagant-los en nius d'ocells. Una d'aquestes vegades, els nois van trobar els ous i un conill va saltar del niu, de manera que els nens van creure que aquest estava relacionat amb els ous i es van començar a relacionar les dues figures.
Origen de la paraula Pasqua

La paraula Pasqua deriva del llatí eclesiàstic "Pascha" (es pronuncia "Pasca") que, a la vegada, prové de l'hebreu Phase, que significa pas, trànsit... Després, s'hi va sumar la lletra "o" per analogia de la paraula llatina "pasqua" (pastures), vinculat amb el fet que en aquesta data se solia menjar un cap d'ovella comprada als pastors.

Una festivitat amb diferents celebracions

Pasqua no se celebra de la mateixa manera en tots els territoris, per exemple:


- A Grècia, el festeig de la Pasqua no està complet si no s'entrexoquen ous de diferents colors. De la mateixa manera que brindem amb les copes en alt, però amb ous.


- A Alemanya els ous de Pasqua són de color vermell i estan reservats per a la gent gran i els nens.


- La Setmana Santa més polèmica se celebra a la localitat de Sant Pere de Cutud, a Filipines. El Divendres Sant es flagel·len 100 homes i es crucifiquen una desena; un d'ells serà elegit per representar Jesús. Tot el poble participa en la representació.


- Als pobles de muntanya d'Anglaterra, la celebració s'inicia a l'alba del diumenge de Pasqua, quan els habitants pugen a la part alta per veure néixer el "Sol de la Resurrecció". L'endemà, des d'allà fan lliscar ous de colors pels vessants.

LES MILLORS EINES

ELS MILLORS MOMENTS

Av. Carlemany, 93,  AD700, Escaldes-Engordany Tel. +376 828 156