• Facebook
  • Instagram

Alimentació - Productes d'higiene - Joguines - Complements - Sevei de perruqueria - Tèxtil

  • Estefania Gracia Ruiz

Quins manteniments bàsics necessita el nostre vehicle?Els manteniments bàsics tenen molt a veure en la seguretat i el funcionament òptim del nostre vehicle. Tant si realitzem molts quilòmetres com si utilitzem el cotxe en poques ocasions, realitzar un manteniment periòdic és primordial. A més, independentment de l'ús que li fem al vehicle, aquest integra components i fluids que tenen data de caducitat i perden les seves propietats a partir de cert temps. 


Manteniments bàsics:

1. Canvi d'oli, filtre d'oli, filtre d'aire i líquid de transmissió


L'oli és un dels fluids més essencials en qualsevol vehicle. S'encarrega de fer que les peces internes del motor no friccionin i garanteix que tinguin un bon funcionament. Per norma general, s'aconsella seguir els terminis de canvi que indica el fabricant. Dependrà del m0tor i del tipus d'oli que s'utilitzi, però normalment s'ha de canviar entre els 15.000 i 30.000 quilòmetres o, com a màxim, cada dos anys. Al mateix temps que es canvia l'oli també s'hauria de canviar el filtre i la volandera o el cargol del càrter. Tanmateix, els motors disposen d'un filtre d'aire que s'ha de canviar segons indiqui el fabricant. I no ens podem oblidar de l'anticongelant, s'ha de revisar de forma periòdica i omplir-lo amb el mateix tipus o substituir-lo per complet.


I si notem que el canvi de marxes entra una mica més dur o raspa, és perquè hi ha algun problema amb el líquid de transmissió. Amb el pas del temps, es va desgastant i va perdent les seves propietats. Els experts aconsellen canviar-lo cada 5 anys o cada 60.000km.


2. Frens i neumàtics


La seguretat al volant és primordial, tant pels conductors com pels altres vianants o ciutadans de la via. I no hi ha dubte que dos dels elements claus que juguen un paper molt important en la seguretat viària són els frens i els neumàtics. Si aquests elements no estan en bon estat, el nostre vehicle pot patir greus problemes i causar situacions de perill.


Per garantir la màxima seguretat, els neumàtics s'haurien de revisar cada mes. Només cal comprovar que el dibuix té com a mínim 1,6mm de profunditat en neumàtics d'estiu i 4mm en neumàtics d'hivern.

Un altre factor important és la pressió. Se sol indicar la pressió correcta en el manual del vehicle i la porta del conductor. És important saber que a partir dels 5 anys, el neumàtic es pot cristal·litzar. Si això succeeix, el neumàtic per la capacitat tova per adaptar-se a l'asfalt i disminueix la seva adherència en tot tipus de superfícies, augmentant, a més, la distància de frenat. Per això, la vida útil d'un neumàtic sol ser d'entre uns 30.000 km o 5 anys.


Pel que fa als frens, el seu manteniment és bàsic: revisar les pastilles, el líquid i els discos. Quan comencem a notar que el pedal de fre arriba molt al fons, significa que ha arribat l'hora de canviar la pastilla. I si en frenar de forma suau notem que el volant i el pedal del fre vibren, és probable que el problema vingui dels discos, que es comencen a doblegar. D'altra banda, el líquid de fre s'aconsella canviar-los cada 2 o 3 anys, segons indiqui el fabricant.


3. Llums i bateria


Si el teu vehicle mostra problemes en arrancar, el més probable és que sigui per la bateria, que està esgotada i ha arribat al final de la seva vida útil. Les bateries solen tenir una vida de 5 anys, tot i que és cert que moltes arriben a durar molt més temps. Si notes que alguna cosa falla, canvia-la a l'instant abans que causi problemes en l'enllumenat o altres components elèctrics del vehicle.

Pel que fa a les llums, hem de revisar que funcionin totes bé de forma periòdica. Si alguna presenta un error, només has de canviar-la. A dins del manual del vehicle s'indica quin tipus de bombeta s'ha d'utilitzar per a cada llum i com s'ha de canviar.


4. Corretja de distribució


La corretja de distribució s'ha de canviar dins dels terminis que indica el fabricant.

Varia molt en funció del model, en alguns es recomana cada 60.000 km o 5 anys i en altres cada 240.000 o 10 anys. Si la corretja de distribució es trenca, és possible que acabi malmetent també el motor. Per això, és primordial tenir al dia la corretja i fer-ne el manteniment adient.Taller San Martin - Mecanicars XXI Andorra


El Taller San Martin -Mecanicars XXI s'ubica al centre d'Andorra la Vella i realitza tota classe de manteniments i reparacions tant mecàniques com electròniques; canvi d'oli, diagnòstics pre ITV, frens, amortiments, tubs d'escapament, autoelectricitat... També efectua reparacions i manteniments de grups electrògens i maquinària de construcció. 


Un altre dels seus serveis més destacats és el manteniment de canvis automàtics, que es realitzen amb una màquina especial i garanteixen els millors cuidats. A més, l'establiment compta amb una màquina d'última generació que permet netejar els injectors, els turbos GR, els col·lectors d'admissió, els filtres de partícules, les vàlvules de motor i altres parts del vehicle sense desmuntar res. D'aquesta manera, s'aconsegueix un acabat molt més acurat i professional.


Pel que fa als materials, el taller sempre treballa amb les millors marques del mercat, com les rodes Cooper, que estan especialitzades en tot terrenys.

Tel.: +376 824 209

Av. Tarragona, 73, AD500, Andorra la Vella

LES MILLORS EINES

ELS MILLORS MOMENTS

Av. Carlemany, 93,  AD700, Escaldes-Engordany Tel. +376 828 156