• Facebook
  • Instagram

Alimentació - Productes d'higiene - Joguines - Complements - Sevei de perruqueria - Tèxtil

  • Estefania Gracia Ruiz

Sabíeu que ...?Sabíeu que el cor...?


· És el múscul més fort de tot el nostre cos. Malgrat la seva grandària, té la força suficient per bombar sang a uns 2km per hora i que aquesta arribi a totes les parts de l'organisme. A més, és l'únic múscul que està suportant pressions de forma constant i no deixa de treballar en cap instant.


· Batega més de 3.000 milions de cops al llarg de la vida. De mitjana, batega 80 vegades per minut. Per tant, al dia realitza uns 115.200 batecs. I en un any, 42 milions. Tot i això, cal tenir present que quan es fa alguna activitat física intensa, el cor batega molt més ràpid, podent arribar fins als 200 batecs per minut.


· El cor d'un bebé batega més ràpid que el d'un adult. Pot arribar als 190 batecs per minut.


· D'on bé la icònica forma de cor que utilitzem per representar aquest òrgan? Es creu que la tradicional forma amb la qual simbolitzem el cor humà procedeix de la morfologia de la silphium, una planta molt valorada en l'antiguitat per les seves propietats com a aliment i medicament.


· El primer trasplantament de cor es va realitzar l'any 1967 a Ciutat de Cap (Sud-àfrica) i el pacient que el va rebre va viure durant 18 dies abans de morir de pneumònia. Fins a la data, la supervivència més llarga d'un pacient que ha rebut un trasplantament de cor ha estat de 22 anys i 10 mesos.


· Un cor tret del cos humà pot seguir bategant i mantenint-se funcional durant hores. Això és clau per als trasplantaments i es produeix perquè el cor és un òrgan autònom que es pot contreure per si sol gràcies als impulsos elèctrics que genera i a les cèl·lules musculars especials de les quals està dotat.


LES MILLORS EINES

ELS MILLORS MOMENTS

Av. Carlemany, 93,  AD700, Escaldes-Engordany Tel. +376 828 156