• Facebook
  • Instagram

Alimentació - Productes d'higiene - Joguines - Complements - Sevei de perruqueria - Tèxtil

  • Cristian Cortés

Seguim matant per vestir-nosLa indústria de la moda és la segona més contaminant del món. Cada any, es fabriquen aproximadament 150.000.000 de peces de roba, de les quals 90.000.000 acaben en l'abocador. Davant d'aquestes xifres i el desconeixement generalitzat que hi ha entorn dels processos necessaris per confeccionar roba i complements, resulta necessari, almenys, posar sobre el tauler alternatives més respectuoses amb el medi ambient. Un clar exemple de material no sostenible és el polièster. S'empra, sobretot, en l'elaboració de roba esportiva, ja que té un cost econòmic baix, pesa poc, aguanta bé la humitat i compta amb una bona elasticitat. No obstant això, aquest tipus de peces s'elaboren amb petroli i antimoni, tots dos materials tòxics. Com a conseqüència, poden causar reaccions al·lèrgiques en la pell i alteracions al sistema endocrí i immunològic, entre altres coses.


En els darrers anys, gran part de la societat ha rebutjat l'elaboració de peces de roba amb pells d'animals, però continuem matant per vestir-nos. No és que no tinguem problema a vestir-nos amb petroli, amb tot el que suposa per al medi ambient i la nostra salut, és que ni tan sols ens hem parat a preguntar-nos amb quins materials elaboren el nostre 'outfit'. I això que ens vestim cada dia!


Un bon material no té per què ser rebutjat quan es deteriora una mica o simplement passa de moda, ja que sempre es podrà personalitzar d'alguna o una altra manera.

Quins són els millors materials per a elaborar roba? Mercè Miguel Millan, assessora d'imatge i 'personal shopper' durant 12 anys, assegura que són les fibres naturals. El cotó orgànic, el cànem, el lli, la llana regenerada o les algues són estupendes opcions, però perquè les peces siguin sostenibles, a més de les matèries primeres és necessari que durant la fabricació, producció i distribució es respecti el medi ambient i que les persones que les duen a terme tinguin els seus drets laborals garantits. Sempre és complicat complir amb tots els requisits que existeixen. Per exemple, per produir una samarreta de cotó orgànic són necessaris uns 2.700 litres d'aigua i per a uns texans la quantitat ascendeix a uns 3.000. És a dir, uns pantalons no són sostenibles, però si els aprofites per a confeccionar la teva pròpia bossa, ja és una altra cosa. Un bon material no té per què ser rebutjat quan es deteriora una mica o simplement passa de moda, ja que sempre es podrà personalitzar d'alguna o una altra manera. Resistir-se a les grans marques, sobretot a les que tenen preus molt baixos, és una tasca difícil, però no és impossible. De fet, a Andorra tenim diverses opcions. Sara Valls, a través de la seva iniciativa Color Botànica, dedica els seus esforços a crear peces de roba i complements decorats amb tints naturals. Com? Gràcies a les infusions de plantes tintoreres. Utilitza la pell de la ceba, fulles de tabac i castanyer, flors com la camamilla, etc. En la mateixa línia, Som de Bosc ofereix una àmplia oferta de joieria orgànica i Karinú elabora roba per a bebès.

Productes de Color Botànica

A més, qualsevol pot aprendre a arreglar les peces de roba que es deterioren amb el pas del temps, a personalitzar les que ja no es puguin continuar utilitzant i fins i tot a confeccionar des de zero el seu propi armari. Taller Carmen, situat a la Seu d'Urgell, ofereix classes de costura per a tots els públics i per a tots els nivells. Els seus tallers estan enfocats tant a formar a nivell tècnic com en l'àmbit creatiu, per la qual cosa ser un autèntic dissenyador amateur és qüestió de voluntat! En definitiva, tenint en compte la dificultat que suposa elaborar peces de roba de manera sostenible, utilitzant matèries primeres de qualitat i respectant el medi ambient, resulta evident la necessitat de generar debat entorn del model actual. Eliminar de manera gradual els materials que poden resultar nocius per a la salut i reutilitzar les peces que comprem són costums que ens ajudaran a construir un futur més sostenible i totes les entrevistades coincideixen que la societat està cada vegada més conscienciada.

LES MILLORS EINES

ELS MILLORS MOMENTS

Av. Carlemany, 93,  AD700, Escaldes-Engordany Tel. +376 828 156