• Facebook
  • Instagram

Alimentació - Productes d'higiene - Joguines - Complements - Sevei de perruqueria - Tèxtil

  • Estefania Gracia Ruiz

TANCAT O AL CARRER?

Ens poden sortir dubtes sobre si és millor tenir un estalvi econòmic i deixar el cotxe al carrer o si, per contra, ens surt més a compte tenir el vehicle resguardat per protegir-lo de la meteorologia i els accidents. Us ajudem amb alguns consells.Deixar “dormir” el cotxe al carrer surt a priori més econòmic, tot i que té els seus riscos. Al carrer el vehicle està més exposat a possibles incidents no desitjats com ara el robatori del propi vehicle o d’elements que estan en el seu interior i a fora (antena, eixugaparabrises...). També es pot enfrontar a esgarrapades o, fins i tot, al fet que un altre vehicle xoqui amb el nostre. A més, cal tenir en compte que les condicions climatològiques generen cert deteriorament en el vehicle quan aquest està estacionat sempre al carrer (bateria, líquids, deteriorament de peces per estar exposades al sol i al fred...). Si es té tot això en consideració, l’opció de deixar el cotxe al carrer ja no és tan barata. Sobretot quan la zona en la qual es resideix té un sistema d’estacionament regulat. Aquest sistema implica pagar per aparcar i, depenent de la zona, es podrà aparcar o no.


Els desavantatges que sorgeixen quan el cotxe dorm al carrer solen desaparèixer quan es deixa aquest en un espai tancat. Els cotxes que estan aparcats en garatges generalment tenen un millor nivell de conservació. Tot i que “ningú està lliure de res”, que el vehicle dormi al garatge aporta certa tranquil·litat, disminueix la probabilitat de robatori i de desperfectes. A més, es pot entendre també com una forma d’estalvi en temps i gasolina, ja que no has d’estar buscant lloc per aparcar. Si es va més enllà, el preu de la prima de l’assegurança es pot veure reduïda també pel fet que el cotxe dormi al garatge, ja que les asseguradores entenen que els riscos es minimitzen. No obstant això, aquesta opció també té els seus “contres”, el preu d’una plaça de garatge és elevat (si es decideix adquirir una plaça), en cas d’haver de llogar-la, segons la zona en què es trobi serà més o menys costós al mes. Es tracta per tant d’una despesa mensual més a tenir en compte.


Vists tots aquests factors, és una qüestió d’asseure’s, tenir en compte de quin vehicle es disposa i pensar si val la pena una opció o una altra i fer números. Encara hi ha gent indecisa que no sap si és millor deixar el vehicle al carrer o al garatge.ATENCIÓ AMB EL FRED!


L’arribada de pluges, calamarsa, neu, baixes temperatures i altres fenòmens atmosfèrics afecten directament al nostre cotxe i el seu manteniment.


L’arribada dels mesos freds porta pluges, calamarsa, neu, baixes temperatures i altres fenòmens atmosfèrics que afecten el nostre cotxe i el seu manteniment. Les avaries més comunes provocades per la manca de cura del vehicle són les següents: fallades en la bateria, problemes en el motor, portar el líquid refrigerant en mal estat, mal funcionament de la calefacció, trencament de les gomes de parabrisa, fallades d’altres líquids com l’oli, el líquid dels frens o el de direcció... Tots aquests errors que suposen una despesa extra es poden evitar si es realitza un correcte manteniment del cotxe perquè estigui en perfectes condicions. Pot ser que el fred no incideixi de forma immediata en el nostre vehicle. Potser no tindrà afectacions d’un dia per l’altre o d’una setmana a la següent, però sí amb el pas dels anys. D’entrada, els pneumàtics i les peces de goma, com segells, ribets i motllures, són els qui més pateixen. També hem de tenir cura de les corretges i els maneguets del motor, o dels eixugaparabrises, que perden elasticitat per sota de 10ºC.


El fred també toca de ple a la pressió dels pneumàtics, que baixa a mesura que ho fa la temperatura exterior: uns 0,07 bars (1 psi) per cada 5ºC de baixada. Tingues clar que el contingut del dipòsit eixugaparabrises congela a 0ºC si és aigua o a -5ºC si es tracta de líquid específic, barrejat o no amb aigua. Des de 0ºC es forma a més gel en cristalls i escombretes d’eixugaparabrises, que poden acabar enganxades al vidre. Els bombins i panys també poden congelar-se, mentre que l’oli de motor tipus 20W-xx es torna més viscós a partir de -10ºC / -15ºC, perdent propietats lubricants. Els olis classificats com 10W o menys mantenen la viscositat inalterada fins -40ºC (el 0W-XX). Afortunadament, el combustible no congela fins -80ºC / -90ºC, com també passa amb el líquid de frens.


Un altre aspecte a tenir en compte és la bateria, que cedeix capacitat per subministrar corrent al voltant de 0ºC. És més, amb el termòmetre marcant -10ºC perd la meitat de la seva potència i dificulta l’arrencada. Si el circuit de refrigeració conté aigua o molta proporció d’aquesta comença a congelar a 0ºC, però es mantindrà líquid fins -35ºC / -40ºC si, com a molt, el refrigerant conté la meitat d’aigua.


Com a punt addicional, un automòbil aparcat al carrer mostra pràcticament la mateixa temperatura exterior que en el seu habitacle. Per aquest motiu, quan s’accedeix a ell es troba tan fred, sobretot si passa tota una nit a la intempèrie, fet que obliga a connectar la calefacció al màxim.LES MILLORS EINES

ELS MILLORS MOMENTS

Av. Carlemany, 93,  AD700, Escaldes-Engordany Tel. +376 828 156