• Facebook
  • Instagram

Alimentació - Productes d'higiene - Joguines - Complements - Sevei de perruqueria - Tèxtil

  • Estefania Gracia Ruiz

UNA MIRADA QUE HO DIU TOT

Un estudi fet al Japó assegura que el contacte visual entre un gos i el seu humà exalta l’hormona de l’amor. Els científics creuen que l’oxitocina enforteix el lligam entre ambdues espècies.

Una mirada transmet molt. I en el cas dels animals, encara més. No tenen la paraula per expressar-se, per tant, han de buscar altres maneres de comunicar-se i relacionar-se amb l’entorn. Una manera de fer-ho és amb els ulls. En el cas dels gossos i altres animals domèstics, com els gats, la utilització d’aquesta part del cos encara ha anat més enllà. Amb el pas del temps i la domesticació, els cans han aconseguit crear veritables connexions amb els humans i, amb una única mirada, són capaços de captivar-nos. De fet, està demostrat que quan hi ha un contacte visual prolongat entre un gos i el seu humà, es produeix una reacció química que prolifera l’anomenada hormona de l’amor.


Un estudi creat per la Universitat d’Azabu, a Japó, ha demostrat que quan un gos mira a una persona familiar i aquesta li torna la mirada, els nivells de l’hormona coneguda com a oxitocina augmenten en ambdós integrants. Segons els experts, aquest fet explicaria perquè el lligam entre els cans i els humans és tan fort. A més, es coneix que l’oxitocina té impactes molt positius en la psicologia i fisiologia humana. Per exemple, redueix la pressió arterial i disminueix l’ansietat i l’estrès.


Per dur a terme l’estudi, els investigadors van col·locar 30 gossos (mascles i femelles) de diferents races dins d’una habitació amb els seus respectius propietaris durant mitja hora. Al llarg d’aquest temps, es van analitzar totes les interaccions que succeïen entre els dos subjectes. I a través de diferents anàlisis d’orina en els gossos i els humans, els científics van descobrir que amb el contacte visual s’elevaven els nivells d’oxitocina en el cervell de les dues espècies. L’experiment també es va fer entre gossos i persones que no es coneixien i es va concloure que l’hormona només augmenta quan es creuen les mirades de dos éssers que conviuen o tenen una relació estreta.


Segons la universitat, els resultats generals donen suport a la teoria que hi ha una retroalimentació de l’oxitocina en la interacció entre cans i humans. Ja que l’hormona probablement va evolucionar com una connexió entre pares mamífers i els seus infants. Els investigadors asseguren que la connexió entre gossos i humans és comparable al lligam entre pare i fill i que és possible que altres mamífers que tenen contacte amb les persones, com els gats i els cavalls, també alliberin l’anomenada hormona de l’amor en tenir contacte visual amb el seu propietari.
CURIOSITATS

Sabies que hi ha gossos que no borden? O que els seus bigotis els ajuden a veure en l’obscuritat? Els gossos han format part de la vida dels humans des de fa molt temps, el seu rol ha anat variant i cada vegada el vincle entre ambdues espècies s’ha fet més fort. En tot aquest temps compartit, hem arribat a aprendre moltes coses d’ells, però sempre que alguna cosa per descobrir...


La intel·ligència d’un gos s’equipara a la d’un nen de dos anys. Els gossos poden comprendre aproximadament 250 paraules o gestos. Aquest aprenentatge és similar al que tenen els infants de dos anys.


Físicament, un gos d’un any equival a un humà de 15. Aquest fet depèn de la raça, però en general, els gossos grans envelleixen més ràpid que els petits. Existeixen algunes calculadores online que ajuden a saber amb més exactitud l’edat del teu gos.


Tenen les glàndules sudorípares a les potes. Els gossos suen a través dels coixinets de les potes. Per això, no t’has d’estranyar si veus que va deixant un rastre humit amb les seves potes els dies calorosos.


Els bigotis els ajuden a veure en l’obscuritat. No es tracta de visió nocturna, sinó que, gràcies als seus bigotis, els gossos poden detectar canvis subtils en els corrents d’aire. Això els aporta informació sobre la grandària, la forma i la velocitat de les coses que tenen al seu voltant.


Alguns no borden. En concret, una raça originària de l’est de Basenji, molt emprat per a la caça, té la peculiaritat de no bordar. L’animal emet un curiós so semblant a un cant tirolès.


Poden sentir quatre vegades més que un humà. Els gossos tenen prou desenvolupat el sentit de l’oïda, i això té a veure amb les freqüències dels sons i de com el cervell d’ells respon. Són capaços de sentir sons tan ‘baixos’ que nosaltres som incapaços de detectar.


Detecten els teus sentiments. Segons diversos estudis, els gossos poden detectar canvis subtils en la nostra olor. Això els ajuda a comprendre com ens sentim. Per exemple, si sudes, l’animal ho olora i pot interpretar que estàs nerviós o inquiet. També asseguren que les gosses poden detectar si un membre de la família està en estat.


El seu sentit de l’olfacte és de 1.000 a 10 milions de vegades millor que el de l’humà. Aquest barem dependrà de la raça, però, generalment, els gossos tenen entre 125 i 300 milions de glàndules olfactives, en comparació a només els cinc milions que tenim nosaltres. A més, la part del cervell del ca que controlo les olors és 40 vegades més gran que la nostra.

LES MILLORS EINES

ELS MILLORS MOMENTS

Av. Carlemany, 93,  AD700, Escaldes-Engordany Tel. +376 828 156