• Facebook
  • Instagram

Alimentació - Productes d'higiene - Joguines - Complements - Sevei de perruqueria - Tèxtil

  • Estefania Gracia Ruiz

Xavier Espot, el cap de Govern més jove d'Andorra

Xavier Espot és el cap de Govern més jove de la història d’Andorra. Tot i que fa anys que forma part de l’activitat política del país (primer com a Secretari d’Estat i, posteriorment, com a Ministre), de petit tenia altres aspiracions; volia ser professor d’història. És una persona propera i organitzada. Li agraden les sèries i sempre que pot intentar fer alguna escapada. També és un amant de la naturalesa i de la gastronomia.– De petits ens imaginem treballant en una professió que sovint no acaba sent la que exercim de grans. Seria el teu cas?

– Podria dir que sí. Quan era més jove m’imaginava que de gran seria professor d’història. Era la idea que tenia i el que m’agradava, però al final em vaig acabar orientat cap a l’àmbit del Dret.


– Per què aquest canvi?

– Vaig començar els estudis de Dret perquè és una carrera molt àmplia i té bastantes sortides professionals. Al principi pensava que potser no m’acabaria de fer el pes, però la veritat és que al poc temps em va anar agradant molt i vaig decidir enfocar la meva carrera professional cap a aquest àmbit. I ja després, per un cúmul de circumstàncies, he acabat exercint una activitat política.


– Quan et vas introduir en el món laboral?

– Vaig començar l’any 2004, amb 24 anys. Primer vagi fer la carrera de Dret i després vaig començar la d’Humanitats. I a mitja carrera vaig tenir la meva primera feina. Anava compaginant els estudis amb el treball i, un cop vaig finalitzar Humanitats, ja em vaig dedicar íntegrament al món professional.


– Quina va ser aquesta primera feina?

– De tècnic al Ministeri d’Afers Exteriors. Va sortir un edicte i m’hi vaig presentar. Tot i que no hi vaig estar gaire temps, perquè al cap de poc va sortir un altre edicte per ocupar un càrrec de Secretari Judicial a l’Administració de Justícia. Allà va ser on em vaig desenvolupar més a nivell professional i judicial. Després vaig treballar com a batlle, fins que em van proposar entrar al Govern amb un càrrec de naturalesa política [Secretari d’Estat i Justícia Interior i, posteriorment, Ministre d’Afers Socials], que és el que m’ha portat fins a l’actual situació.


– Recordes alguna anècdota dels teus primers dies a la feina?

– El que recordo és que de seguida em vaig sentir molt ben acollit. Vam començar al mateix temps un grup de nois i noies de la mateixa edat, per tant, de seguida vam fer una bona amistat amb el grup i amb la resta de treballadors del Ministeri d’Afers Exteriors, que en aquell moment era una estructura molt més reduïda. També és cert que conforme anaven transcorrent els mesos, em vaig anar adonant que aquesta potser no era el tipus de feina a la qual aspirava. Tenia ganes de poder exercir els meus coneixements jurídics i posar en pràctica allò que havia estudiat. Per això, quan va sorgir la possibilitat, em vaig encarar més cap a l’àmbit judicial.


–Imagino que actualment el teu dia a dia és molt més atrafegat que en els teus inicis laborals. Com t’organitzes?

–Sempre he estat una persona molt organitzada. Tinc tots els esdeveniments del dia agendats i intento poder fer tota la feina que tinc encomanada d’una manera adequada i ordenada. A partir d’aquí, també intento fer el màxim possible. Això a vegades requereix que les reunions s’hagin d’escurçar una mica més, però des de la vesant d’ara i la d’abans [com a ministre] el que procuro és arribar el més lluny possible i poder rebre el màxim de gent possible. I això exigeix tenir les agendes molt carregades i dedicar-hi moltes hores. Més de les que es veuen.


–Està clar que la teva professió no té un horari d’oficina.

–Evidentment. És una professió a ple temps. Quan arribes a casa, i durant els caps de setmana, sovint has de contestar correus i missatges que no has pogut contestar durant el dia. Però bé, forma part de la feina i quan acceptes un càrrec de responsabilitat com aquest has de ser conscient que t’hi has de dedicar amb cos i ànima.


- Què és el primer que fas quan t’aixeques?

- El primer que faig és agafar el mòbil i mirar els diferents diaris andorrans, perquè al final, quan ets un càrrec polític, ho ets des que et lleves fins que te’n vas a dormir. I com a tal, has de mirar les notícies d’abast general que poden ser d’interès.


- Diries que (potser per les obligacions del teu càrrec) estàs enganxat al mòbil?

- Diria que sí. A més, avui en dia amb el mòbil es poden fer moltes coses. Jo intento ser una persona molt propera en la mesura del possible i molta gent té el meu número i em pot contactar a través de les xarxes socials, i això, evidentment, requereix un temps de dedicació.


- Tens alguna aplicació al mòbil que sigui indispensable per al teu dia a dia?

- A banda del WhatsApp, del Messenger de Facebook i dels diaris, no.


- Utilitzes Netflix, Movistar Plus o alguna altra plataforma de contingut multimèdia?

- Netflix. El poc temps que em queda durant el cap de setmana o durant les vacances el dedico a mirar documentals o sèries.


- Quin tipus de material audiovisual t’agrada

- M’agraden els documentals de caire polític, històric o de cultura general. I pel que fa a les sèries, m’agraden de molts tipus: d’entreteniment, polítiques, thrillers, de ciència-ficció, històriques...


- I la literatura, t’agrada?

- Sí. Sempre m’ha agradat llegir. Ara és cert que dedico molt de temps a llegir informes o documents relacionats amb la feina. Però sempre aprofito les vacances per llegir algun llibre.


- Ets de fer esport a l’aire lliure?

- M’agrada bastant passejar per la muntanya. És una afició que he anat aparcant durant els darrers mesos, perquè és cert que una campanya electoral és molt intensa i cal dedicar-hi molts esforços, però sempre que puc m’encanta gaudir de les nostres muntanyes.


- Pel que fa a l’alimentació, segueixes alguna dieta en especial?

- La veritat és que no. Soc bastant amant de l’alimentació saludable i en la mesura del possible intento menjar molta fruita i verdura. També intento limitar segons quins aliments que potser no són tan sans i procuro consumir al màxim aliments ecològics.

- T’agrada cuinar?

- No tinc una passió, però tampoc és una activitat que em molesti fer. De fet, a casa cuino molt sovint, però també és veritat que cuinar bé i fer plats una mica més elaborats del que pots menjar cada dia requereix força dedicació, i ara mateix no és que tingui molt temps.


- Quan vas a fora, aprofites per menjar alguna cosa que a casa no menges?

- Sí. M’agrada molt anar de restaurants. No hi vaig cada dia, perquè tampoc és saludable, però quan puc hi vaig. I m’agraden molt els dolços, així que quan surto, acostumo a menjar-ne.


- Diuen que és important cuidar-se tant per fora com per dins. Ets una persona que cuida el seu aspecte físic?

- Diria que sí, però sense arribar a convertir-se en una obsessió. Tinc cura de la meva imatge i de la forma de vestir. Sempre ha estat la meva forma de ser, però, a més, penso que les persones que tenim una professió pública hem d’intentar transmetre una imatge adient.


- Ets un ‘fashion victim’? Segueixes les tendències de moda?

- No. Segueixo els meus gustos. M’agrada la roba i m’agrada anar ben vestit, però no estic sotmès a cap tipus de tendència. De fet, tampoc sé quines són les tendències actuals, imagino que depenen una mica dels gustos de cadascú. Intento comprar la roba que m’agrada en cada moment.


- Tens alguna marca de roba preferida?

- La veritat és que no. Tampoc vaig massa a comprar roba, és una cosa que em fa una mica de mandra. Però quan hi vaig, no em fixo en la marca. Si una peça m’agrada, la compro.


- Hi ha alguna peça de roba en concret o complement que et fascini?

- M’agraden molt les corbates. Penso que els homes, quan anem vestits amb americana i pantaló, al final el que ens pot distingir una mica o ens pot fer variar la vestimenta és la corbata.


- Les poques vegades que vas a comprar, ho fas a Andorra o a fora?

- En la mesura del possible, intento comprar a Andorra. Crec que tots els que tenim algun càrrec polític (i s’hauria d’estendre a tots els ciutadans) hem d’intentar cooperar amb els establiments i comerços d’Andorra, que són els que també donen feina al país. Per tant, sempre que puc compro aquí. També pot passar que estigui en una ciutat estrangera i que vegi alguna cosa que potser no trobaré a Andorra. En aquests casos sí que compro fora del país.


- Quan compres a fora fas el tax free?

- Normalment sí. Depèn una mica de la quantitat. Si és una quantitat petita potser no. Però quan es tracta de quantitats grans faig tots els tràmits. Primer paro a la frontera espanyola per desgravar i després a l’andorrana per pagar el corresponent IGI. A vegades aquest últim pas sembla que hi ha gent que l’obvia, però és important fer-lo.


- T’agrada viatjar?

- Sí. Ara ja fa uns anys (des que vaig ser ministre) que no faig viatges llargs. Però quan puc intento fer alguna escapada.


- Quin país t’ha impressionat més durant els teus viatges?

- He visitat països que m’han copsat molt. Per exemple, fa sis o vuit anys van anar a l’Índia i va ser un viatge espectacular. En l’àmbit cultural, per la densitat, els paisatges... Tots els viatges que he fet m’han deixat un record positiu.


- I d’Andorra, quin seria el teu racó preferit?

- La Vall del Madriu. Hi vaig molt sovint.


- Tens mascotes?

- Sí. Tinc una gossa que es diu Maya.

- Diries que Andorra és un país ‘petfriendly’ o ha de millorar en aquest àmbit?

- Segurament es poden fer més accions en aquesta direcció, però diria que en general hi ha espais habilitats. Hi ha muntanya, camins...


- Aprofitant que estem fent l’entrevista a casa teva m’agradaria parlar una mica de la llar i de la decoració d’interiors. T’agrada l’interiorisme?

- Sí. M’agrada tenir una casa que estigui arreglada i on em trobi a gust. Ja fa anys que visc en aquesta casa i s’ha anat fent per aportació individual. M’agraden diferents estils, com el contemporani. També m’agrada la restauració de mobles antics... No em tanco a cap decoració concreta. Crec que cada casa ha de tenir la seva decoració i personalitat.

LES MILLORS EINES

ELS MILLORS MOMENTS

Av. Carlemany, 93,  AD700, Escaldes-Engordany Tel. +376 828 156